De meeste Europese aandelenbeurzen wisten donderdagochtend de verliezen beperkt te houden. Het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om Grieks schuldpapier niet meer als onderpand te accepteren, zorgde vooral in Athene voor een zware mineurstemming.
“Beleggers zijn een beetje immuun geworden voor de Griekse schuldenproblematiek”, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent lager op 452,71 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 674,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,6 procent lager.
De hoofdindex in Athene ging ruim 5 procent onderuit. Vooral de Griekse banken kelderden daar in waarde. Het besluit van de ECB maakt het voor banken in het land veel moeilijker, zo niet onmogelijk, om nog geld te lenen bij de centrale bank.
‘Griekse banken niet geraakt’
Volgens een ambtenaar van de Griekse centrale bank komt het bankensysteem in het land niet in gevaar door het ECB-besluit. “Het besluit van de ECB zal geen gevolgen hebben voor de stabiliteit en liquiditeit van het Griekse bankensysteem.”
De ambtenaar gaf aan dat de banken toegang hebben tot nog eens 10 miljard euro extra aan noodfinanciering via een apart programma, Emergency Liquidity Assistance. De daaruit geleverde liquiditeit komt echter van de Griekse centrale bank en niet van de ECB.
SBM in de plus
SBM Offshore behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een plus van meer dan 2 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zag de omzet vorig jaar met 5 procent toenemen. Het concern, dat veel last heeft van de dalende olieprijs, verwacht echter dat de opbrengsten dit jaar dalen.
In Parijs daalde BNP Paribas 4,6 procent. De grootste bank van Frankrijk heeft in 2014 een fors lagere nettowinst behaald, vanwege een miljardenboete van de Amerikaanse autoriteiten voor het schenden van handelssancties tegen landen als Iran en Cuba.
BT Group wint na overname
Sanofi klom 1,5 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Franse farmaceut. In Londen steeg BT Group meer dan 4 procent. Het Britse telecombedrijf neemt de aanbieder van mobiele telefonie EE over voor omgerekend bijna 17 miljard euro.
De euro was 1,1433 dollar waard, tegen 1,1420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De olieprijzen herstelden wat na de koersval van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 49,07 dollar. De prijs van Brentolie steeg meer dan 2 procent tot 55,27 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl